Biuro CCC

Biuro CCC

Biuro firmy CCC, o powierzchni 2 tys. m2 powstało w budynku Metropolitan przy Placu Piłsudskiego w Warszawie. Wykonawcą przestrzeni, w modelu Design & Build, była firma Tétris, z kolei za koncepcję kreatywną odpowiadali architekci z pracowni In Design Zbigniewa Kostrzewy.


Ze względu na lokalizację biuro regionalne będzie pełniło funkcje reprezentacyjne jako miejsce spotkań z partnerami i kontrahentami. Znalazło to odzwierciedlenie zarówno w układzie pomieszczeń, jaki i eleganckim, oszczędnym w formie designie.


biuro CCC
biuro CCC

Design & Build zwiększa decyzyjność inwestora

Budowa nowego wnętrza zajęła trzy miesiące. Istotnym ułatwieniem była realizacja prac w modelu Design & Build, który daje inwestorowi możliwość uczestniczenia w ustalaniu najdrobniejszych szczegółów projektu – bez ryzyka naruszenia terminów prac. Największym wyzwaniem technicznym było dopasowanie projektu do skomplikowanego schematu instalacji budynku. Metropolitan jest budynkiem, w którym system wentylacji wykorzystuje strefę bezpośrednio pod podłogą. Żeby sprostać wymaganiom czasowym, prace wykończeniowe prowadzone były równolegle z architektonicznymi.


biuro CCC
biuro CCC

Sesja kinowa w przerwie na kawę

Wnętrze CCC jest oryginalnie zaaranżowane. Już na wejściu czaruje oryginalną, kolistą recepcją, wykończoną czarną, połyskującą okleiną. Stonowane barwy, metal, drewno i szkło odzwierciedlają elegancki i nowoczesny styl firmy. Dominującym elementem jest fantazyjny sufit, wykonany z tysięcy drewnianych, kwadratowych ramek. Ciekawie współgra z dębową deską na podłodze, jednolicie dekorującą całą powierzchnię biura.

Dzięki wcięciom w korytarzu, strefa pracowników jest otwarta, a zarazem zupełnie niewidoczna dla gości. Proporcja tradycyjnych stanowisk pracy do przestrzeni do działań kreatywnych wynosi mniej więcej 50/50, dzięki czemu biuro ma niestandardowy, rzadko spotykany układ stanowiący odpowiedź na bieżące potrzeby jego użytkowników. Architekci zaproponowali część o roboczej nazwie „amfiteatr”, składającą się z drewnianych ławeczek ustawionych jedną nad drugą, gdzie w nieco luźniejszej atmosferze można przedyskutować prowadzone projekty lub prowadzić spotkania motywacyjne. Powstała także sala kinowa, wykończona z zewnątrz święcącym, czarnym szkłem. To miejsce do prezentacji dla gości oraz do realizacji niestandardowych szkoleń wewnętrznych.


biuro CCC
biuro CCC

W projekcie CCC ważną rolę odgrywały aspekty ekologiczne. W trakcie prac prowadzona była segregacja odpadów i utylizacja elementów demontażu. W łazienkach zastosowano np. perlatory na baterie, które zmniejszają zużycie wody, a także czujniki automatycznie wygaszające światło.


Biuro regionalne CCC

Projekt wnętrz: In Design Zbigniew Kostrzewa

Wykonawca: Tetris

Powierzchnia: 2 tys. m2

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Warszawa

zdjęcia: materiały prasowe

 

Sprawdź także: 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!