Zachodni Brzeg w Warszawie

Zachodni Brzeg w Warszawie

Nad brzegiem Wisły, w budynku The Tides otwarto restaurację Zachodni Brzeg. Nazwa ta ma podwójne znaczenie, nawiązuje zarówno do brzegu rzeki, nad którą znajduje się restauracja, jak również do zachodniego brzegu Jordanu, skąd czerpie inspiracje kulinarne. Projekt wnętrza wykonała pracownia 370studio.


Zachodni Brzeg to miejsce serwujące dania kuchni bliskowschodniej. Wnętrze jest silnie inspirowane tym regionem, ze szczególnym uwzględnieniem strefy konfliktu izraelsko-palestyńskiego. Ściana, na której znajduje się skórzana loża wykonano z płyt betonowych imitujących te, tworzące mur oddzielający zwaśnione państwa. Logo restauracji, którego autorem jest również 370studio, zawiera w sobie ukrytą kreskę.

 

zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

We wnętrzu pojawiają się arabeski i ornamenty zaczerpnięte z kultur wschodnich, począwszy od autorskiej grafiki przestrzennej skupionej wokół kwiatu lotosu, wykonanej przez streetartowego artystę Szymana Sc, po motywy graficzne na kartach menu.


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Lokal roi się od detali wykonanych na zamówienie, według autorskiego projektu. Nogi stolików wykonano z drutu zbrojeniowego a blaty inkrustowane są postarzanym metalem wyciętym w kształt gwiazdy (nawiązując tym samym do gwiazdy na posadzce wokół baru). Ręcznie wykonane donice ścienne w prawym skrzydle lokalu zdobione są wzorem inspirowanym frontem baru.


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Prawe skrzydło lokalu przypominać ma ulicę. Ściany są poprzecierane i obdarte. Wykonane na zamówienie lampy, które oświetlają ścianę inspirowane są ulicznymi lampionami.


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Mimo, iż wnętrze odnosi się do strefy objętej od lat konfliktem, przekaz z niego płynący ma być pokojowy i napełniać nadzieją na lepsze jutro. Od wejścia wita gości mural przedstawiający dwóch chłopców: w arafatce i jarmułce, którzy idą ramię w ramię przed siebie. Ściany zdobią zdjęcia graffitti oraz murali zaczerpniętych z muru oddzielającego Palestynę i Izrael (m.in. prace Banksy'ego). Niosą one ze sobą komunikat miłości, pokoju oraz wiary w pojednanie ponad podziałami. Całą ścianę toalety zajmuje mural, na którym filmowi bohaterowie trzymają w ręku banany zamiast pistoletów.


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Restauracja zajmuje łącznie 280 m2 powierzchni, z czego 120 m2 to wyjątkowa strefa na tarasach, tuż przy Wiśle. Klienci mogą tutaj spożywać posiłek w cieniu palm. Donice z palmami pełnią jednocześnie rolę siedzisk. Oprócz tego na gości czekają leżaki, z których podziwiać można Wisłę i jej wschodni brzeg. 

Budynek The Tides zaprojektował prof. Stefan Kuryłowicz.


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja
zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Zachodni Brzeg

Projekt wnętrza, ogródka oraz materiałów brandingowych: 370studio

Powierzchnia: 280 m2 (160m2 wnętrze oraz 120 m2 ogródek)

Realizacja: lipiec 2017

Lokalizacja: Warszawa

Zdjęcia: Aneta Wojciechowska


zachodni brzeg, the tides, warszawa, restauracja

Sprawdź również: Hotel z widokiem na konflikt


Komentarze

Ilość komentarzy: 3

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Natasza 2019-04-16 18:30:20

Uwielbiam restaurację Zachodni Brzeg przede wszystkim za jedzenie, ale za atmosferę, wystrój i lokalizację również :)

Natalia 2019-06-03 22:04:37

Zachodni Brzeg, to faworyt wśród restauracji podających hummusy. To tam jadłam pierwszy raz hummus i zdecydowanie najlepszy spośród wszystkich zjedzonych do tej pory. Poza tym bakłażan - najlepiej zrobiony na świecie.

Karol 2019-06-29 21:47:13

Nic dodać nic ująć. Trzeba przyznać, że restauracja wyszła bardzo fajnie i to pomysł w 10. Brakowało mi takiego miejsca. Zakochałem się w jedzeniu, które tam serwują

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!