Projekt restauracji Ed Red w Warszawie opracowany został przez pracownię Grycaj Design wspólnie z Grzegorzem Kłosem właścicielem lokalu, jako kontynuacja projektu zrealizowanego dwa lata wcześniej w Krakowie. Nowy lokal znalazł swoje miejsce w otoczonej kwiaciarzami i wypełnionej świeżymi warzywami zabytkowej Hali Mirowskiej.
Hale Mirowskie to dwie bliźniacze hale targowe (hala zachodnia i wschodnia) znajdujące się na warszawskim Mirowie. Wybudowane zostały w latach 1899–1902, a ich projektantami byli: Bolesław Milkowski (konstrukcja), Ludwik Panczakiewicz (elewacje), Apoloniusz Nieniewski oraz Władysław Kozłowski. Projekt w dużej mierze opierał się na wcześniejszych założeniach Stefana Szyllera. Hale składające się z dwóch budynków o długości 95,4 m i szerokości 42,8 m. były najwiekszym w Warszawie obiektem handlowym, aż do częściowego zniszczenia w 1944 roku. W latach 60. XX wieku do fasady hali zachodniej dodano duży modernistyczny betonowo-szklany pawilon handlowy. To właśnie w nim znalazła swe miejsce restauracja Ed Red.
Przestrzeń restauracyjna zajmuje około 700 m2. Tworzy ją ogromna sala, granicząca z jednej strony z otwartą kuchnią a z drugiej z dwoma VIP-roomami. Sala została podzielona na strefy poprzez zastosowanie róznego rodzaju stolików i siedzisk. Klienci mogą zająć miejsca zarówno na wygodnych, tapicerowanych sofach, jak i przy stolikach z krzesłami oraz przy długim barze.
Wzdłuż centralnej części sali ustawiono rząd prostych, drewnianych stolików, które dzięki kółkom i szynom w podłodze można konfigurować w stół dowolnej długości.
Mozaika na ścianie przedstawiająca walkę bokserów to odwołanie do pojedynków pięściarskich, które jeszcze kilkanaście lat temu odbywały się w hali wschodniej, zwanej Halą Gwardii. W 1953 w hali tej odbyły się X Mistrzostwa Europy w Boksie.
Wiele elementów zastosowanych we wnętrzu nawiązuje do przeszłości. Jednym z nich jest neon ze sztandarowym hasłem Ed Reda – Nice to meat you. Stary parkiet, pomiędzy płytami oryginalnej podłogi pochodzi z hali gimnastycznej jednej ze szkół. Surowe deski boazerii, dzięki różnym farbom i bejcom tworzą malowniczy szlak na jednej ze ścian.
Do restauracji prowadzi osobna klatka schodowa. Metalowe schody, olejna lamperia w kolorze seledynowym, kawałki oryginalnej lastrikowej podłogi oraz lampy pamiętające czasy PRL-u wprowadzają gości w klimat miejsca. Tuż przy drzwiach restauracji, obok szatni znajduje się wielka lodówka, w której sezonowane jest mięso.
Restauracja Ed Red
Projekt wnętrz: Grycaj Design
Współpraca: Grzegorz Kłos
Powierzchnia: 700 m2
Realizacja: 2016
Lokalizacja: Warszawa
Zdjęcia: Dawid Zuchowicz, dzięki uprzejmości Grycaj Design oraz Ed Red
Sprawdź również: Cargo Grill & Deli w dawnej fabryce tytoniu
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Współcześnie restauracja Opasły Tom nie bez powodu została wpisana na...
czytajPo ponad dziesięciu latach restauracja FUTU SUSHI, mieszcząca się w...
czytajMarka Louis Vuitton kojarzy się z przede wszystkim z charakterystycznym...
czytajWnętrze zimowego kompleksu narciarskiego w Shemshak niedaleko Teheranu,zainspirowane zostało kształtem...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz