Restauracja Allo Allo

Restauracja Allo Allo

Jak zaprojektować przestrzeń łączącą klimat przytulnej, pachnącej chrupiącym pieczywem francuskiej boulangerie z nowoczesną restauracją? Projekt lokalu Allo Allo stworzony przez Forbis Group skupia się przede wszystkim na wyeksponowaniu procesu przygotowywania świeżych, opartych na własnych wypiekach, potraw w industrialno–domowej oprawie. Połączenie dwóch różnych światów dało ciekawy efekt aranżacyjny.


Allo Allo z założenia miało być czymś więcej niż miejscem na zjedzenie szybkiego śniadania lub lunchu, ale też lokalem zupełnie innym niż klasyczne restauracje. Ma ono przede wszystkim przyciągać klientów zapachem świeżego pieczywa, wypiekami prosto z pieca i przygotowywanym na miejscu jedzeniem. Z tego względu projektanci Forbis Group skupili się na stworzeniu otoczenia eksponującego proces powstawania posiłków. W projekcie znalazła się otwarta kuchnia, dzięki, której klient może na własne oczy zobaczyć jak powstaje jego sałatka, czy pizza. Długa, przeszklona lada zaprasza do częstowania się tartami, ciastami, czy włoskimi przekąskami. Ważną rolę odgrywa w przestrzeni produkt flagowy – świeże, wypiekane na miejscu pieczywo. W strefie baru zaprojektowano drewniane półki, na chleby i bułki, tak, aby poprzez odpowiednią ekspozycję stały się one elementem wystroju lokalu. W koszach, znajdujących się w restauracji znaleźć będzie można apetyczne bagietki i świeże kajzerki.


Restauracja Allo Allo
Restauracja Allo Allo

Klimat wnętrza to industrialna przestrzeń przełamana przytulnymi, domowymi akcentami. Surowość betonowych ścian, białych kafli, metalowych, obciągniętych siatką regałów ocieplają kwietniki, niebieskie tapicerowane siedzenia, drewniane lamperie i konstrukcje w kształcie wznoszących się nad stolikami domków. Dużą wagę przywiązano do doboru oświetlenia – charakterystycznych lamp i neonów.


Restauracja Allo Allo

W celu dopasowania się do wymagań i potrzeb klientów, lokal podzielono na 3 strefy. Pierwszą z nich stworzono dla gości, którzy nie mają danego dnia potrzeby lub czasu na dłuższą wizytę w restauracji. Jest to strefa samoobsługowa, gdzie klient może zamówić szybkie jedzenie przy kasie, następnie usiąść przy stoliku i spokojnie zjeść lub zabrać je na wynos. Część druga restauracji to miejsce, dla klientów, którzy pragną spędzić w niej więcej czasu. Jest to strefa z obsługą kelnerską, w której można zjeść obiad i spędzić popołudnie w miłej atmosferze. Trzecią przestrzeń tworzy ogródek o powierzchni 100 m kw. Miejsce to powstało z myślą o długich, letnich wieczorach - zarówno dla grupek znajomych, rodzin, jak i miłośników sportów. Ci ostatni, będą mieli szansę obejrzeć transmisje najważniejszych wydarzeń sportowych.

Otwarcie restauracji planowane jest na koniec sierpnia w Galerii Północnej na warszawskiej Białołęce.


Restauracja Allo Allo

Restauracja Allo Allo

Projekt wnętrz i wizualizacje: Forbis Group

Powierzchnia: 173 m2

Realizacja: planowane otwarcie sierpień 2017

Lokalizacja: Warszawa

źródło: materiały prasowe Forbis Group



Sprawdź także: Faktura w dawnej elektrowni


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!