Przestrzeń zamiast podziałów

Przestrzeń zamiast podziałów

Bez wnętrzarskich fajerwerków i zbędnych dekoracji. Wygodnie mieszkać – to hasło, które towarzyszyło Szymonowi Hanczarowi i Magdalenie Kasprzyca przy projektowaniu tej przestrzeni.

 

Mieszkanie, zbliżone planem do odwróconej litery L, o powierzchni około 46 m kw. znajduje się w nowym budynku usytuowanym w otoczeniu starych, czynszowych kamienic wrocławskiego Przedmieścia Oławskiego. Dzielnica, w przededniu rewitalizacji, powoli staje się jednym z atrakcyjniejszych miejsc na lokalnym rynku mieszkaniowym.
Mimo iż mieszkanie pochodzi z rynku pierwotnego, to jego rozkład w połączeniu ze stosunkowo słabym doświetleniem, wymagały od projektantów użycia zdecydowanych środków by zbudować przyjazną i jasną przestrzeń. Sprytnie otworzyli to wnętrze na światło, tworząc rodzaj ciekawego mieszkaniowego open space, dającego jednak właścicielowi, w zależności od potrzeb, możliwość pewnych modyfikacji.


mieszkanie Wrocław realizacja

Do wnętrza światło dzienne doprowadzają jedynie dwa okna, zatem fragmenty mieszkania pozostawały zaciemnione. Aby temu zaradzić, projektanci zrezygnowali ze zbędnych podziałów, maksymalnie otwierając przestrzeń, tak aby niemal każda jej część „widziała” się nawzajem. W mieszkaniu praktycznie nie ma ścian działowych. Okazały salon, powstały z połączenia strefy wypoczynkowej, kuchennej i jadalnej otwarty jest na sypialnię dzięki wybiciu sporego fragmentu ściany. Sypialnia natomiast tworzy jedno pomieszczenie z otwartą łazienką pozbawioną drzwi. W razie potrzeby sypialnię od salonu można oddzielić za pomocą przesuwnych paneli w kolorystyce ścian.


mieszkanie Wrocław realizacja
mieszkanie Wrocław realizacja

Projektanci zdecydowali się na użycie jedynie kilku stonowanych kolorów, uzyskując tym samym efekt szlachetnej prostoty i elegancji. Zastosowana paleta barw, naturalne materiały, wyjątkowa dbałość o detale i liczne rozwiązania funkcjonalne przywodzą na myśl styl skandynawski, zinterpretowany jednak na potrzeby średniego miejskiego apartamentu. Dominująca biel ścian i części mebli, stonowana szarość oraz jasny kolor drewna budują klarowną kompozycję całego mieszkania, nadając mu charakter i jednocześnie go rozświetlając. 


mieszkanie Wrocław realizacja

Biel obecna jest również w małej łazience i toalecie. W celu uniknięcia monotonii wizualnej, projektanci zastosowali w nich dwa wymiary kwadratowych kafli, a przestrzeń powiększyli okazałymi lustrami. Zastosowany dobór kolorów tworzy harmonijną całość z fasadą dziewiętnastowiecznej kamienicy oraz stanowi punkt wyjścia dla inwestora, będąc swoistą kompozycją bazową do tworzenia własnych aranżacji.

mieszkanie Wrocław realizacja
mieszkanie Wrocław realizacja

Charakterystyczną cechą wnętrz zaprojektowanych przez hanczarstudio są liczne, funkcjonalne rozwiązania powstałe w odpowiedzi na sugestie klienta, jego potrzeby, a także będące efektem ograniczeń jakie dyktuje zastana przestrzeń. Już po wejściu do mieszkania zaskakuje oryginalny wieszak - panel na ubrania wykonany z tej samej deski co podłoga oraz eleganckich uchwytów meblowych. W sypialni uwagę zwraca dwustronna garderoba sięgająca stropu, która posiada znacznie więcej miejsca niż tradycyjna szafa. Oddziela ona dodatkowo strefę sypialną od pozbawianej drzwi łazienki. Ciekawym rozwiązaniem jest również mobilna wyspa na kółkach. W razie potrzeby może ona spełniać funkcję stołu kuchennego, jadalnego czy biurka w różnych częściach mieszkania. Kolejnym pomysłem projektantów jest regał, biegnący wzdłuż jednej ze ścian salonu, zawierający w sobie oryginalny stojak na wino. 

mieszkanie Wrocław realizacja
mieszkanie Wrocław realizacja

Projekt wnętrz: hanczarstudio/ Szymon Hanczar, Magdalena Kasprzyca

Powierzchnia: 46 m2

Realizacja: 2015

Lokalizacja: Wrocław

Zdjęcia: Meluzyna Studio


Sprawdź również: Magiczne wnętrza


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!