Nowa siedziba Grupy Pracuj

Nowa siedziba Grupy Pracuj

W biurowcu Proximo ma swoją siedzibę Grupa Pracuj. Nowe biuro to nie tylko przestrzeń do pracy, ale także miejsce, w którym pracownicy mogą poczuć się jak w domu. Projekt wnętrz wykonała pracownia projektowa Colliers International.


Głównym założeniem projektu było stworzenie dobrze zlokalizowanego i zaprojektowanego biura, które zaspokoi potrzeby stale rozwijającej się organizacji oraz dopasuje się do ewentualnej zmiany systemu pracy. Inwestorowi zależało, aby nowa przestrzeń biurowa nie tylko wpływała na realizację celów zawodowych, ale również kształtowała więzi społeczne między pracownikami.


biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

Przed przystąpieniem do projektu, zaproszono pracowników firmy do podzielenia się swoimi pomysłami i inspiracjami, jak mogłaby wyglądać przyszła siedziba. Na podstawie tych rozmów powstały moodboardy wykorzystane przez architekta do pracy z zespołami projektowymi.


biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

W efekcie otrzymano mieszankę stylów. Główną rolę odgrywa tutaj styl loftowy z jego charakterystycznymi elementami, takimi jak: cegła, przeszklenia, wykładzina imitująca wylewkę betonową, odkryte sufity i instalacje czy fabryczne oświetlenie z ochronną kratą. Pozostałą część biura wypełniają salki spotkań, budki telefoniczne czy przestrzenie relaksu zaprojektowane w stylu nazywanym przez projektantów „funky”. 


biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

Duże sale zaprojektowano w formie amfiteatru. Odbywają się w nich spotkania nieformalne i zewnętrzne spotkania warsztatowe. Pracownicy nie tylko proponowali wystrój wnętrza, ale również brali udział w głosowaniu na meble. Mieli możliwość przetestowania zarówno biurek, przegród, jak i foteli. Na podstawie ich opinii zostały wybrane konkretne rozwiązania. Jednym z nich były miękkie przegrody pomiędzy biurkami, które poza właściwościami akustycznymi stwarzają możliwość przypinania materiałów i przez to personalizowania miejsca pracy.


biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

Na każdym piętrze zostały zaprojektowane duże kuchnie z miejscami do spożywania posiłków oraz mniejsze punkty kawowe. Jeden z nich znajduje się bezpośrednio przy strefie relaksu, która jest wyposażona w piłkarzyki, konsolę do gry, drabinki i stół do ping-ponga. Przy strefie relaksu znajduje się wyjście na taras z widokiem na Warszawę. Pomieszczenie zostało zaprojektowane w taki sposób, aby dźwięki gier i zabaw nie przeszkadzały innym pracownikom.


biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

W przestrzeni biurowej postawiono na elementy nawiązujące do stylu wnętrz typu loft, stąd zastosowanie wielu elementów robionych na wymiar. W strefie recepcji wykorzystano oksydowaną blachę ryflowaną oraz regały z oksydowanych elementów z dębowymi półkami. W kuchniach natomiast pojawiły się okiennice z desek z odzysku, a biurka wykończone są laminatem imitującym postarzane drewno dębowe. Każda z sal przy przestrzeniach pracy ma swój indywidualny charakter, stąd ogromna różnorodność w rozwiązaniach w umeblowaniu: od standardowych foteli na kółkach przez fotele ratanowe, aż po kosz plażowy w jednej z budek telefonicznych.



biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj
biuro Grupy Pracuj

Biuro Grupy Pracuj

Projekt wnętrz: Colliers International

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Warszawa

Zdjęcia: materiały Grupy Pracuj


Sprawdź również: Call center, praca i relaks

 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!