Magiczne wnętrza

Magiczne wnętrza

Architekci z biura PLASTE(R)LINA po raz kolejny udowodnili, że nie ma dla nich trudnych zleceń. Tym razem poradzili sobie z małą ilością okien oraz nietypowym układem mieszkania. Efektem ich zabiegów jest radosne mieszkanie, w którym domownicy czują się komfortowo.


Układ mieszkania okazał się twardym orzechem do zgryzienia. Wielki komin umiejscowiony w kuchni uniemożliwił jakiekolwiek inne zagospodarowanie przestrzeni salon - kuchnia. Architektom zależało na wydzieleniu funkcjonalnej kuchni z jadalnią, nie tracąc przy tym metrażu i wygodnego rozkładu salonu. Jak sami wspominają - plan się powiódł a zaproponowany projekt funkcjonalny mieszkania, przy założonej funkcji i nie najwyższym metrażu udało się zrealizować wyjątkowo zgrabnie.


salon
drewno w salonie
projekt mieszkania, drewno w mieszkaniu

W całym mieszkaniu, z wyjątkiem sypialni i łazienek postawiono na jasne kolory. Hol, salon a także przestrzeń dla dzieci cierpi na niedobór okien.  Jasne kolory pozwalają więc dotrzeć światłu dziennemu w głąb mieszkania.

W salonie zastosowano jeszcze jedno rozwiązanie, które zasługuje na podkreślenie. Wyjaśnia ono, w jaki sposób architekci zaprosili do środka większą ilość światła. Okna, wycięte niejako, z drewnianego kubika kuchni otoczono  lustrzaną mozaiką (góra, dół i boki), która odbija widok za oknem multiplikując zarazem ilość światła słonecznego wpadającego do mieszkania.


jak wprowadzić światło do wnętrza
widna kuchnia
jak urządzic kuchnie

W salonie dominują stonowane, jasne kolory. Energetyzującym elementem jest natomiast dywan, który rozwesela minimalistyczną przestrzeń. Koresponduje on z półkami na książki, opierającymi się na kołkowej konstrukcji. Kontynuacją geometrycznych wzorów na dywanie jest kształt lampy, półek na książki, grafiki na ścianie oraz podstawy stolika.

W celu zrównania poziomu tarasu z mieszkaniem zaproponowano podest w kuchni. Dzięki temu blat kuchenny, będący zarazem stołem, posłuży nie tylko dorosłym ale także dzieciom.


projekt mieszkania, drewno w mieszkaniu
salon jasny

Dodatkowy poziom w mieszkaniu sprawił, że nabrało ono głebi. Kolejnym na liście sposobów na optyczne powiększenie przestrzeni  jest zastosowanie luster. Pomysł ten wykorzystano na krańcach obydwu korytarzy. Lustra zamontowano zarówno na ścianie jak i na znajdujących się tam drzwiach.

 

lustro w korytarzu

W strefie wejściowej znajduje się szafa z częścią zamkniętą i otwartą, a także miejsce gdzie można usiąść. Portret autorstwa Franciszka Ammera z cyklu Exclusion II urozmaica minimalistyczną przestrzeń.


korytarz, hol, funkcjonalna strefa wejściowa
korytarz, hol, funkcjonalna strefa wejściowa
korytarz, hol, funkcjonalna strefa wejściowa

Bardzo wąskie pomieszczene, w którym znajduje się sypialnia wymogło na architektach zaplanowanie dojścia do łóżka tylko z lewej strony. Łóżko zamknięte w grafitowym baldachimie z miękkim zagłówkiem stało się bardzo przytulnym zakątkiem. Lustro dodało przestrzeni i światła, natomiast półki pod sufitem pełnią funkcję biblioteczki i jednocześnie są elementem dekoracyjnym.


pomysł na sypialnie
pomysł na sypialnie
pomysł na sypialnie

Pokoje dziecięce zaprojektowano w taki sposób, aby tworzyły przestrzeń wspólną, którą w każdej chwili można podzielić dzięki przesuwnym drzwiom. W celu zatuszowania efektu bardzo wysokiego parapetu przy mniejszym oknie, zastosowano mini antresolę, która pełni jednocześnie funkcję biurka. Pokoje zachowano w dosyć neutralnej kolorystyce, dając możliwość dostosowania ich do preferencji mieszkańców. Detale kolorystyczne w formie pościeli, poduszek czy zabawek  nadają im odpowiedniego charakteru.


pokoj dla dziecka
pokoj dla dziecka
jak podzielić pokój dzieciecy
pokoj dla dziecka
pokój dla dzieci
pokój dla dzieci

Obecny układ łazienki dla dzieci jest bardziej funkcjonalny od zastanego. Z powodu zbyt małej powierzchni zdecydowano się przesunąc ścianę i utworzyć przestrzeń na prysznic. W miejscu wnęki ukryto pralkę. 


łazienka dla dzieci
łazienka dla dzieci

Pomieszczenie łazienki rodziców zostało lekko skrócone względem pierwotnego układu. Dzięki temu uzyskano więcej miejsca na szafę w korytarzu. Pomysłowym akcentem we wnętrzu jest lampa składająca się z trzech trójkątnych abażurów, które tworzą ciekawy kształt w lustrzanym odbiciu. Za toaletą znajduje się przestrzeń do przechowywania.


łazienka
łazienka

Comfort & Happiness

Projekt wnętrz: PLASTE(R)LINA

Powierzchnia: 73 m2

Realizacja: 2017

Lokalizacja: Warszawa

Zdjęcia: PLASTE(R)LINA



Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!