Męska oaza

Męska oaza

W tym świecie wszystko jest klarowne – prosta forma, oszczędna kolorystka, naturalne materiały. Koncepcja projektu od początku była podyktowana męskim punktem widzenia. Jej autorami są architekci z Grupy Metaforma.


Mieszkanie zostało zakupione przez dwóch inwestorów jesienią. Wtedy to zaprosili do jego wnętrz architektów, których zachwycił wyjątkowy widok na stary drzewostan osiedla w jesiennych barwach. Kolory żółci, czerwieni i brązu stanowiły idealne tło do koncepcji aranżacji wnętrza.


mieszkanie dla mezczyzny

Architekci postanowili zmienić zastany układ wnętrza. Pierwszym zabiegiem było wyburzenie ścian przy wejściu do mieszkania. Pozwoliło to maksymalnie otworzyć przestrzeń. Pokaźne przeszklenia umożliwiają większy dostęp światła dziennego wgłąb wnętrza. 


mieszkanie dla mezczyzny
mieszkanie Grupa Metaforma

Kolejną zmianą przestrzenną była modyfikacja zaproponowanego przez dewelopera układu kręconych schodów prowadzących na antresolę. Architekci zaproponowali schody zabiegowe poprowadzone częściowo wzdłuż szklanej fasady, co pozwoliło lepiej zaaranżować przestrzeń pokoju dziennego. Wanga schodów łączy się z obudową grzejnika, a ta stanowi podparcie dla szafki RTV. Zabudowy meblowe w mieszkaniu są zaprojektowane tak, aby całość tworzyła spójną bryłę.


mieszkanie Grupa Metaforma

Wyzwaniem dla projektantów Grupy Metaforma stanowiło połączenie potrzeb przestrzennych inwestorów. Jeden z nich kolekcjonuje czerwone modele samochodów Ferrari, drugi zaś, płyty z muzyką. Wyeksponowanie tych zbiorów wzbogaciło wnętrze o ciekawe detale.


mieszkanie Grupa Metaforma

Tu męskie znaczy proste i wyraziste, ale nie zimne i surowe. Dzięki wyeksponowanym, spersonalizowanym detalom wnętrze jest wizytówką charakteru jego mieszkańców.


mieszkanie Grupa Metaforma

Miejsce do pracy zorganizowano na antresoli. której ogromnym atutem jest sąsiedztwo z obszernym tarasem na dachu budynku. Szerokość antresoli nie pozwalała jednak na wygodne usytuowanie klasycznego biurka. Architekci zaproponowali zatem biurko w formie wysuniętego poza antresolę kubika na metalowym stelażu, zwiększającego przestrzeń pracy.

Kuchnię otwartą na salon oddziela wyspa. Zabudowa kuchenna idealnie współgra z całością. Każdy, nawet najmniejszy szczegół został tutaj dopracowany.


mieszkanie Grupa Metaforma
kuchnia nowoczesna
nowoczesne mieszkanie
kuchnia nowoczesna

Rozwiązania zastosowane w mieszkaniu odpowiadają na potrzeby jego mieszkańców. Męskie spojrzenie narzuciło oszczędność materiałów i kolorów. Industrialne elementy z blachy, betonu i grafitowe zabudowy, pojawiające się we wszystkich pomieszczeniach, zostały ocieplone drewnem o kwiecistym rysunku. Wisienką na torcie jest granat pojawiający się na miękkich elementach.


sypialnia
nowoczesne mieszkanie
nowoczesna łazienka
nowoczesna łazienka

Poniższe zdjęcia obrazują ogrom pracy i spektakularne jej efekty.


nowoczesne wnetrza
wnetrze nowoczesnego domu

Wnętrze - porównanie

wnetrze nowoczesnego domu
nowoczesne wnetrza
wnetrze nowoczesnego domu
nowoczesne wnetrza

Projekt wnętrz: Grupa Metaforma/ Anka Topolska i Dominik Kolenda, Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka

Realizacja: 2016

Lokalizacja: Poznań

Zdjęcia: Krzysztof Strażyński


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!