Dom światła i cienia

Dom światła i cienia

Projekt mieszkania w zabytkowej kamienicy w Turynie to próba odbudowania utraconej tożsamości wnętrza. Pomimo imponującej XIX wiecznej fasady mieszkanie było pozbawione charakteru. 160 m2 powierzchni przeszło gruntowny remont zgodnie z projektem pracowni Marcante Testa.


Mieszkaniu postanowiono nadać charakterystyczne cechy z okresu budowy kamienicy, wprowadzając subtelne akcenty nowoczesności. Niewielki rozmiar okien wychodzących na ulicę i różne wysokości pomieszczeń zasugerowały odwrócenie tradycyjnego funkcjonalnego układu we wnętrzu: pokój dzienny i kuchnia zostały przesunięte w kierunku zielonego dziedzińca. Lokalne przepisy budowlane pozwalają bowiem na powiększenie okien w celu wykonania szklanych drzwi. Sypialnie i łazienki przesunięto w stronę fasady.


mieszkanie w Turynie
dom swiatla i cienia
jaki kolor w mieszkaniu
kolor w mieszkaniu

Salon zyskał nową wysokość i podłogę z lastriko. Otwarta kuchnia ma bardziej nowoczesny styl. 


stylowe wnetrze
stylowe wnetrze
metalowa konstrukcja w mieszkaniu

W celu zachowania przestrzeni i dostępu światła dziennego zastosowano podział w postaci metalowych konstrukcji, które dodatkowo wspierają oprawy oświetleniowe. Listwy na ścianach i suficie oraz odpowiednio dobrane kolory również dzielą przestrzeń. Geometria i gra światła są motywem przewodnim w pomieszczeniach.


stylowe mieszkanie w kamienicy
stylowe mieszkanie w kamienicy
stylowe mieszkanie w kamienicy
stylowe mieszkanie w kamienicy
stylowe mieszkanie w kamienicy

Dom światła i cienia

Projekt wnętrz: A. Marcante/ A. Testa (UDA Architects)/  Mattia Inno, Giulia La Delfa, Giada Mazzero, Marilivia Minnici

Realizacja: 2017

Powierzchnia: 160 m2

Lokalizacja: Turyn

Zdjęcia: Carola Ripamonti


kamienica w Turynie

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!