Call center, praca i relaks

Call center, praca i relaks

Przestrzenie biurowe często kojarzone są z mało przyjaznym, anonimowym charakterem. Architekci z Grupy Metaforma stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania miejsca, które nie tylko będzie sprzyjać koncentracji podczas pracy, ale także pozwoli w pełni zregenerować się w czasie przerw. Akustyka oraz indywidualne rozwiązania w strefowaniu powierzchni stały się motywami przewodnimi koncepcji.


W zaprojektowanej przestrzeni wyodrębniono i podkreślono poszczególne strefy funkcjonalne, część wejściową, open space’y z call center, sale konferencyjne oraz wplecione w całość mniejsze salki spotkań i boksy sprzyjające rozmowom i odpoczynkowi. Strefy wejściowe, ze względu na specyfikę pracy firmy, wyposażono w szafki na rzeczy prywatne pracowników. Wyraźnie wydzielona granica daje poczucie odizolowania życia prywatnego od zawodowego.


call center biuro
biuro call center
biuro call center
biuro call center
biuro call center

Głośne warunki pracy oraz chęć stworzenia niepowtarzalnego charakteru call center, zdeterminowały konieczność zostawania indywidualnych rozwiązań poprawiających akustykę. Poszczególne stanowiska Grupa Metaforma przedzieliła za pomocą fornirowanych, ażurowych paneli rozpraszających dźwięk, a także paneli wypełnionych tkaninami o właściwościach pochłaniających. Zaprojektowano również wysokie ścianki działowe minimalizujące dyskomfort pracy w dużej, otwartej przestrzeni. Detale w postaci donic z zielenią, umiejscowione przy poszczególnych zespołach biurek, nadały przestrzeni przyjazny charakter.

biuro call center
biuro call center

Warto podkreślić rozwiązanie w postaci boksów przeznaczonych na szybkie spotkania, bez konieczności angażowania sal konferencyjnych. Boksy te są również odpowiedzią na potrzebę wykreowania w przestrzeni biurowej miejsca do odpoczynku pracowników.


biuro call center
biuro call center

Oryginalnym zabiegiem zaproponowanym przez projektantów jest sposób identyfikacji małych sal spotkań. Odstąpiono od klasycznej numeracji pomieszczeń na rzecz przypisania poszczególnym salom jednej z planet Układu Słonecznego.


biuro call center
biuro call center
biuro call center

W całej koncepcji ograniczono ilość materiałów i zastosowano powtarzające się pastelowe kolory. W przestrzeni dominuje drewno o ciepłym odcieniu, często w postaci przegród i paneli o charakterystycznym wzorze w jodełkę. Przy doborze materiałów uwzględniono aspekt zarówno wizualny  jak i ekonomiczny.



biuro call center
biuro call center
biuro call center
biuro call center

Zaprojektowana przestrzeń jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego pracownika. Grupa Metaforma skupiła się nie tylko na wykreowaniu komfortowego miejsca pracy, ale także wyposażyła powierzchnię w strefy umożliwiające odpoczynek i rekreację. Dzięki zindywidualizowanym rozwiązaniom biuro stało się swoistym mikrokosmosem.


biuro call center

Projekt wnętrz: Metaforma: Dominik Kolenda i Anka Topolska, Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka

Powierzchnia: 4000 m2

Zdjęcia: Krzysztof Strażyński strazynski.pl

Lokalizacja: Poznań



Sprawdź także: Przyjazne biuro HB Reavis


Komentarze

Ilość komentarzy: 1

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

felicjanoo 2020-04-12 18:58:26

Your site is very nice, i have bookmarked it.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!