Wnętrze z naciskiem na eko

Wnętrze z naciskiem na eko

Portugalscy architekci Alina Jerónimo i Paulo Carneiro z silnym zaangażowaniem w ekologiczne technologie wyremontowali 150-letni dom w zabytkowej części Lizbony. W odnowionym lokalu siedzibę swą znalazło studio architektoniczne.


Budynek znajduje się na obszarze, który od wieków znany jest jako dzielnica rybacka. Konstrukcja znosiła wiele interwencji, co osłabiło jego strukturę. Koncepcja projektu polegała na wyremontowaniu lokalu o powierzchni 35 metrów kwadratowych, łącząc prace architektoniczne z rzemieślniczymi, tworząc "model zrównoważony". Usunięto wewnętrzne ściany i umieszczono metalową konstrukcję, aby umożliwić utworzenie otwartej przestrzeni jednocześnie wzmocnić uszkodzony budynek.


bio, eko dom

Założeniem projektu było wyremontowanie parteru domu z wykorzystaniem materiałów ekologicznych, takich jak drewno, ziemia, słoma i wapno oraz  promowanie zanikającego rzemiosła.


bio, eko dom
bio, eko dom

W rezultacie powstały wzorzyste tekstury z różnych materiałów, które mają fizyczny wpływ na przestrzeń: są elastyczne i oddychające. Proces pozwolił na badania eksperymentalne, od projektu począwszy, poprzez etap umieszczania i spawania konstrukcji metalowej, tynkowania ścian aż po produkcję mebli. 

Projekt stał się ekologicznym prototypem do szerszego zastosowania.


bio, eko dom
bio, eko dom
bio, eko dom
bio, eko dom
bio, eko dom
bio, eko dom

Biuro architektoniczne

Projekt wnętrz: Alina Jerónimo i Paulo Carneiro

Powierzchnia: 35 m2

Realizacja: 2016

Lokalizacja: Lizbona

Zdjęcia: José F. Costa


 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!