Przystanek Piekarnia

Przystanek Piekarnia

Lokale sprzedażowe Przystanku Piekarnia są kontynuacją idei powstałej w 2013 r. dla całej sieci, a opracowanej przez Macieja Kurkowskiego, założyciela grupy projektowej Five Cell. Każde z wnętrz posiada unikatową instalację złożoną z bejcowanych modułów ze sklejki brzozowej. W zależności od takich parametrów, jak lokalizacja oraz wielkość i wysokość pomieszczeń, moduły te mogą tworzyć sufit podwieszany, półki ekspozycyjne lub pełnić obie funkcje jednocześnie. 


Przykładem zastosowania modułów jako podwieszonej ażurowej struktury jest wnętrze piekarni przy ulicy Chłodnej. Struktura ta rozpościera się na czterech różnych poziomach. Każdy z nich ma przypisany charakterystyczny dla siebie wzór rozmieszczenia desek. Chociaż do stworzenia tej instalacji użyto tylko 300 elementów, poprzez swoje rozwarstwienie oraz nakładające się na siebie plany widoczne z perspektywy użytkownika uzyskano efekt optycznego obniżenia lokalu.


przystanek piekarnia

Z kolei w niskim wnętrzu niedaleko ulicy Dąbrowskiego powstał lokal z charakterystycznie rozmieszczonymi półkami ekspozycyjnymi. Tutaj moduły stworzyły swoiste „opakowania” do prezentacji produktów. W nawiązaniu do nich zaprojektowano oświetlenie, które koresponduje z przewodnim motywem całości. Półki te, w zależności od potrzeb, mogą być łatwo demontowane.


przystanek piekarnia

Przystanki Piekarnia przy ulicy Hożej oraz przy ulicy Mołdawskiej to przykłady połączenia funkcji sufitu podwieszanego oraz przestrzeni do prezentacji produktów. Oba lokale łączą wspólne parametry, takie jak wysokie sufity oraz mała powierzchnia użytkowa. 


przystanek piekarnia

We wnętrzu przy ulicy Mołdawskiej powstała zbita bryła składająca się z bejcowanych modułów, która pełni rolę wielofunkcyjnego mebla. Do stworzenia jej zużyto 660 elementów. Pod blatem roboczym znajdują się ukryte otwierane szafki, a wzdłuż niego rozlokowano kawiarkę, krajalnicę i zlew. Powyżej wygospodarowano miejsce na półki ekspozycyjne do prezentacji wypieków. Cała struktura ze sklejki przechodzi ze ścian na sufit, delikatnie go obniżając i zarazem zaznaczając w przestrzeni strefę sprzedażową. W projektowany mebel wpuszczono również komponenty głównego oświetlenia lokalu. 


przystanek piekarnia

Wnętrze przy ulicy Marszałkowskej ze względu na swą lokalizację oraz dużą powierzchnię przeszkleń wymagało struktury, która będzie mogła przyciągać przechodniów z zewnątrz. Ażurowa instalacja złożona została z 350 elementów, które wiążą się w powtarzalne kwadratowe moduły, zamocowane na ścianie i suficie. Tutaj również oświetlenie współkreuje przestrzeń, dlatego też zostało dobrane i rozmieszczone tak, by jak najlepiej komponować się z instalacją ze sklejki.


Wszystkie Przystanki Piekarnia poza swoimi oryginalnymi instalacjami mają ten sam rdzeń aranżacyjny współtworzony przez zastosowanie przecieranego szarego tynku na ścianach, wprowadzenie fragmentów ścian pomalowanych czarną farbą tablicową czy olejowanych drewnianych, dębowych blatów z frontami obłożonymi wypukłymi kaflami, nad którymi podwieszone są żarówki.


Przystanek Piekarnia

Projekt wnętrz:  Five Cell, Maciej Kurkowski

Powierzchnia:  24-60  m2

Realizacja: 2014-2016

Zdjęcia:  Piotr Narewski,  Ayuko Studio

Lokalizacja: Warszawa


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!