Złote schody do wiedzy

Złote schody do wiedzy

Zakończono rozbudowę i remont Duńskiego Centrum Nauki Eksperymentarium w Hellerup. Projekt stworzyła pracownia CEBRA. Nowe wnętrze zachwyca 100-metrowej długości spiralnymi schodami, zbudowanymi ze 160 ton stali i 10 ton miedzi. Imponująca struktura wita gości oraz prowadzi ich do czterech kondygnacji w górę.


Projekt podwaja powierzchnię wystawienniczą. Rozplanowano miejsce na 16 interaktywnych wystaw, a także duży taras na dachu. W budynku znajdują się ponadto: nowoczesne zaplecza dla pracowników, duża kawiarnia ze strefą piknikową,  centrum kongresowe, baza dydaktyczna oraz szereg warsztatów.


cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii

Celem projektu była radykalna zmiana wyrazu architektonicznego Eksperymentarium. Budynek został całkowicie zreorganizowany poprzez zmieszanie dotychczasowych funkcji. Wygospodarowano miejsce na atria z przyciągającymi wzrok rzeźbami klatek schodowych. Dynamiczna kompozycja nowego projektu ma odzwierciedlać funkcję Eksperymentarium i różnorodność doświadczeń, które oferuje.


cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii
cebra, eksperymentarium w Danii

Eksperymentarium mieści się w dawnym zakładzie butelkowania napojów bezalkoholowych w Tuborg Brewery w Hellerup, którego początki sięgają 1900 roku. Duńskie Centrum Nauki ma tutaj swoją siedzibę od 1991 roku.


cebra, eksperymentarium w Danii

Perforacje tworzą wzór, który pokazuje, w jaki sposób zachowuje się powietrze, które napotyka opór

Denmark's Experimentarium Science Center


Projekt: CEBRA
Powierzchnia: 26.850 M² budynek + taras
Realizacja: 2016

Lokalizacja: TUBORG HAVNEVEJ, HELLERUP, DK


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!