Królestwo w Katowicach

Królestwo w Katowicach

Królestwo mieszczące się przy Rondzie Ziętka w Katowicach to lokal, który łączy funkcję klubową i restauracyjną. Projektem ożywienia zastanego surowego, industrialnego wnętrza zajęła się pracownia formthecore.


Poszczególne funkcje pomieszczenia wymagają innych aranżacji i mebli. Zaprojektowano więc kilka różnych typów stołów. Niskie i okrągłe stoliki są dedykowane dla restauracji, z kolei wyższe stoły wraz z hokerami świetnie sprawdzają się w obu rolach - restauracyjnej i klubowej. Podobnie podesty wykonane schodkowo, które w ciągu dnia jak i podczas koncertów służą do odpoczynku. 


restauracja w Katowicach
restauracja w Katowicach

Na ścianie restauracji wisi neon z nazwą miejsca, widoczny z zewnątrz.


restauracja w Katowicach

Lada barowa została wykonana głównie z litego dębu i uzupełniona mosiężnymi kątownikami. Wykorzystano ogólnodostępne i surowe materiały do stworzenia eleganckiego mebla, który mimo sporych rozmiarów wnętrza, dzięki dodatkowemu oświetleniu zwraca uwagę, nie przytłaczając jednocześnie formą.


restauracja w Katowicach

Zielone oświetlenie tworzy nocą odpowiedni nastrój.


restauracja w Katowicach

We wnętrzu króluje zieleń, mosiądz oraz dębowe drewno. W celu przełamania jego industrialnego i halowego charakteru zastosowano materiały i kolory ocieplające całość. Dodatkowe miejsca wypoczynku to zielone oazy czyli aksamitne kanapy i fotele, o których renowację zadbał lokalny tapicer potrafiący przywrócić świetność prawie każdemu meblowi.

Projektanci dużą wagę przywiązują do wykorzystania we wnętrzach roślin i ich właściwości dekoracyjnych oraz prozdrowotnych. Rośliny zostały skrupulatnie dobrane przez nas-dra conscious design, biuro specjalizujące się w projektowaniu dekoracyjnej oraz specjalistycznej zieleni i krajobrazów we wnętrzach.  

 

łazienka w restauracji

Zieleń króluje także w łazience, zalewając całkowicie jej wnętrze. Podświetlane lustra nawiązują do neonu z restauracyjnej ściany.


Projekt wnętrza: formthecore

Projekt zieleni: nas-dra conscious design 

Realizacja: 2016

Zdjęcia: Dorota Nikiel i Michał Jurgielewicz

Lokalizacja: Katowice


Komentarze

Ilość komentarzy: 1

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

marcoo 2020-04-23 07:39:46

Your website is very interesting, i have bookmarked it.

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!