Mili Młodzi Ludzie w domu

Mili Młodzi Ludzie w domu

Przed architektami z pracowni Mili Młodzi Ludzie postawiono zadanie przeprojektowania domu zbudowanego w latach 90. Wykorzystali oni zastane materiały, tworząc z nich bazę do nowych rozwiązań.


Materiały wykorzystane do wykończenia wnętrz były dobrej jakości i w większości zachowane w dobrym stanie. Dlatego też postanowiono wykorzystać jak najwięcej znajdujących się tam elementów - drewniane schody, drzwi, parkiet w salonie, czy kominek. 


projekt salonu, drewno w salonie

Nowa forma oprawy kominka wynika z aranżacji kuchni - zaprojektowanej  przez Miłych Młodych Ludzi, długiej wyspy z wysokim ciągiem szafek przy ścianie. Szafki otrzymały kontynuację w salonie, spajając obie przestrzenie. W części wypoczynkowej nadały kominkowi z lat 90. zupełnie nowy charakter. Ukryły bowiem starą, nieatrakcyjną wizualnie obudowę. To rozwiązanie o wiele mniej obciążało budżet, niż wyburzanie kominka i budowanie w jego miejscu nowego.

Fronty zabudowy zaprojektowano w dębowym fornirze z nieregularnie rozstawionymi pochwytami z listewek dębowych oraz pionowymi nacięciami.  Służą one wentylacji kominka i grzejnika oraz umożliwiają bezprzewodową obsługę sprzętu RTV ukrytego za frontami.

W bryle wycięto dwie czarne formy - wnękę na podręczny zapas drewna opałowego i niszę na telewizor. Pozostała część kubatury za frontami wykorzystywana jest na przechowywanie. 

Podłoga na parterze wyłożona była uprzednio drewnianym parkietem. Wykorzystano tylko jego część, wytyczając tym samym strefę wypoczynkową w salonie. Pozostałą powierzchnię pokryto wylewką żywiczną, sięgającą aż do kuchni.

Przestrzeń salonu rozjaśniono poprzez zastąpienie dwóch małych okien przeszkleniem sięgającym od podłogi do sufitu. Powiększono tym samym widok na taras. 



projekt salonu
projekt salonu
projekt kuchni
projekt kuchni
projekt klatki schodowej

Dzięki zmniejszeniu liczby pomieszczeń na piętrze, pozyskano więcej przestrzeni. Z połączenia dwóch pokoi otrzymano obszerną, jasną sypialnię, w której znalazło się również miejsce na przechowywanie rzeczy.

projekt sypialni
projekt sypialni

Natomiast w pokoju dziecka odzyskano przestrzeń, którą zajmowałaby szafa, poprzez zaprojektowanie systemu przechowywania wsuwanego w ścianę. 

 

projekt szafki wsuwanej

skrytka_gif.gif - szafka wsuwana (55627.99 kB)

projekt pokoju dla dziecka

W łazienkach zastosowano te same fornirowe płyty.  Połączono je z bielą ścian i płytek. Dzięki ukrytym schowkom i szklanej obudowie kabiny prysznicowej, udało się stworzyć miejsce minimalistyczne i przestronne. 

 

projekt łazienki w drewnie
projekt łazienki w drewnie

Projekt: Mili Młodzi Ludzie. Przemysław Nowak, Lech Moczulski

lokalizacja: Poznań

powierzchnia: 141,2

realizacja: 2015

zdjęcia: PION 

 

projekt domu

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!