Lewitujące bryły w mieszkaniu

Lewitujące bryły w mieszkaniu

Dobiegła końca realizacja projektu mieszkania mieszczącego się w odrestaurowanej starej kamienicy, położonej pod Wawelem. Lokal wypełniają szkielety brył lewitujących w przestrzeni. Projekt, który stworzyła katowicka pracownia Mus Architects prezentowalismy na naszej stronie pół roku temu. Oto jego realizacja.

 

Lokal jest nieduży, ma powierzchnię 46m2, ale wysokość 330cm w świetle pomieszczenia pozwoliła myśleć o lokalnym nawarstwieniu funkcji użytkowych i stworzeniu antresoli. Analizując wymagania i tryb życia klienta uznano za celowe zmaksymalizowanie otwartej przestrzeni dziennej (salon) i stworzenie sypialni na antresoli, ponad pasem wejściowym mieszkania. 

 

projekt mieszkania,
salon
mus architekci, lewitujace bryly
sypialnia na antresoli

Mieszkanie zostało zaprojektowane funkcjonalnie i nowocześnie. Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny, a układ przestrzeni czytelny i dopasowany do potrzeb zleceniodawcy. We wnętrzu dominuje biel, uzupełniona drewnem jesionowym i czarnym szkieletem brył lewitujących w przestrzeni, które porządkują i akcentują elementy kompozycji.


lewitujace bryly w mieszkaniu, drewno
mus architekci, lewitujace bryly

W przestrzeni mieszkania wydzielono strefy: wejściową z holem, kuchnię otwartą na salon i jadalnię, łazienkę oraz pokój dla dzieci. Strefę sypialni na antresoli podzielono na sypialnię główną (wydzieloną z przestrzeni salonu) i sypialnię dzieci (dostępną z pokoju dzieci). Dzięki przyjętej aranżacji przestrzeni, udało się na małej powierzchni zrealizować pożądany plan funkcjonalny klienta i jednocześnie zachować przestrzenność strefy dziennej.


lewitujace bryly w mieszkaniu
kuchnia
lewitujace bryly w mieszkaniu
projekt pokoju dziecięcego
pokój dla dziecka
pokój dla dziecka
pokój dla dziecka
projekt łazienki

Apartament posiada wiele atutów, m.in. wysokie wnętrze, atrakcyjny balkon i duże okna. Z uwagi na tryb życia rodziny klienta, mieszkanie nie jest użytkowane na co dzień, a jest jedynie przystanią, punktem spotkań, jednym z miejsc w ich przestrzeni życiowej.


mus architekci, lewitujace bryly
mus architekci, lewitujace bryly

Mieszkanie pod Wawelem

Projekt wnętrza: Mus Architects

Realizacja: 2017

Powierzchnia: 46 m2

Lokalizacja: Kraków

Zdjecia: Janina Tyńska 


mieszkanie pod Wawelem, rzut
projekt mieszkania,
projekt mieszkania,
projekt mieszkania,
projekt salonu, Mus Architects
projekt salonu, Mus Architects
projekt pokoju dzieciecego

Sprawdź również: Kolorem podzielone


Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!