Wnętrze nowej restauracji w Sopocie to wynik inspiracji kultowymi, starymi targami i halami rybnymi z całego świata. Projekt stworzyła pracownia Sikora Wnętrza.
Seafood Station Restaurant, Bar & Grill to restauracja mieszcząca się w kompleksie Sopot Centrum - nowym sercu miasta, stanowiącym przedłużenie Monte Cassino. Założeniem projektu było stworzenie wnętrza prostego i autentycznego. Inspiracją stały się liczne podróże do klimatycznych nadmorskich miejscowości. Inwestorzy wskazali na Fishermens Warf w San Francisco czy Mercado da Ribeira w Lizbonie.
Inspirujące były również podróże Jana Sikory do kolonialnego Manaus w brazylijskiej dżungli. Szkice, które tam poczynił wykorzystał w nowym sopockim projekcie.
Wnętrze lokalu jest surowe (kafle na ścianach wykonywane tradycyjną metodą, stół z ciętych bali), ale nie pozbawione designerskich smaczków (jak np. klasyczna i wysmakowana lampa: "Mimosa" czy unikalny zegar "Barcelona"). Całość uzupełniona jest detalami luźno nawiązującymi do historycznego Sopotu: zdobione drzwi, marmur bianco carrara, okładziny drewniane czy tapicerowana kanapa.
Seafood Station Restaurant, Bar & Grill
Projekt: Sikora Wnętrza
Realizacja: 2016
Powierzchnia: 195 m2
Zdjęcia: Tom Kurek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Wnętrze delikatesów, które zachwyca swoim dopracowaniem i doskonałym designem. Rdzawa...
czytajAranżacja restauracji to połączenie stylu skandynawskiego z industrialnym. Lekkości nadaje...
czytajJapońskie studio Torafu Architects dokonało renowacji salonu wystawowego Hondy w...
czytajW kaszubskiej wsi Mściszewice stanął dwukondygnacyjny biurowiec – główna siedziba...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz