Wnętrze nowej restauracji w Sopocie to wynik inspiracji kultowymi, starymi targami i halami rybnymi z całego świata. Projekt stworzyła pracownia Sikora Wnętrza.
Seafood Station Restaurant, Bar & Grill to restauracja mieszcząca się w kompleksie Sopot Centrum - nowym sercu miasta, stanowiącym przedłużenie Monte Cassino. Założeniem projektu było stworzenie wnętrza prostego i autentycznego. Inspiracją stały się liczne podróże do klimatycznych nadmorskich miejscowości. Inwestorzy wskazali na Fishermens Warf w San Francisco czy Mercado da Ribeira w Lizbonie.
Inspirujące były również podróże Jana Sikory do kolonialnego Manaus w brazylijskiej dżungli. Szkice, które tam poczynił wykorzystał w nowym sopockim projekcie.
Wnętrze lokalu jest surowe (kafle na ścianach wykonywane tradycyjną metodą, stół z ciętych bali), ale nie pozbawione designerskich smaczków (jak np. klasyczna i wysmakowana lampa: "Mimosa" czy unikalny zegar "Barcelona"). Całość uzupełniona jest detalami luźno nawiązującymi do historycznego Sopotu: zdobione drzwi, marmur bianco carrara, okładziny drewniane czy tapicerowana kanapa.
Seafood Station Restaurant, Bar & Grill
Projekt: Sikora Wnętrza
Realizacja: 2016
Powierzchnia: 195 m2
Zdjęcia: Tom Kurek
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Podwieszone pod sufitem płachty półprzezroczystej geowłókniny wyglądają jak potężne fiszbiny...
czytajWnętrza kancelarii prawniczych muszą emanować nobliwością. Jak to połączyć z...
czytajPracownia Design Anatomy zrealizowała projekt przekształcenia biura Bayer w Olivia...
czytajNa mapie Warszawy pojawiło się nowe miejsce dla entuzjastów polskiego...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz