Beton i ADHD w domu pod Lubartowem

Beton i ADHD w domu pod Lubartowem



Wnętrza jednorodzinnego domu, w którym mieszka małżeństwo z czworgiem dzieci zostały zaprojektowane przez Pracownię ADHD. To nie pierwszy udany projekt tego biura. Oprócz adaptacji i rozbudowy Wydziału Wzornictwa ASP wykonało ono projekt Laboratoriów Dydaktycznych Centrum Nauki Kopernik, projekt Mediateki „Pawilon Kultury” w Grodzisku Mazowieckim, projekty wnętrz bibliotek publicznych na warszawskim Żoliborzu, oraz wnętrza chętnie odwiedzanych restauracji  w Warszawie. Architekturą 


Za projekt architektoniczny budynku odpowiadają: Tomasz Piskorski "Kaizengroup", Grzegorz Doktor "Deergie", Maciej Siczek ADHD.  Wnętrza domu pod Lubartowem utrzymane zostały w surowej stylistyce wykorzystującej proste zabiegi przestrzenne i materiały - beton, drewno dębowe i  płyty szlifowanego łupka. 

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Zwłaszcza na parterze przestrzenie i funkcje przenikają się.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Żelbetowe ściany trzonu kryjącego łazienkę wykończono groszkownicą. Dużo pracy i hałasu, ale według architektów - warto było poczekać na efekt.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Piętro domu zaprojektowano  jako jasną, przytulną przestrzeń.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Samonośna żelbetowa klatka schodowa pozostała surowa. Balustrada i stopnie wykończono litą dębiną.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Okno o wymiarach 530x240cm łączy jadalnię z ogrodem.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Wyspa kuchenna została wylana z architektonicznego żelbetu. Blat wykończono płytą z kamienia akrylowego.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Dwustronny kominek częściowo oddziela jadalnię od strefy wypoczynkowej. 

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Łazienkę przy głównej sypialni zaprojektowano z wykorzystaniem bieli, forniru dębowego i betonu architektonicznego. Całość przenika duża ilość światła sączącego się ze świetlika dachowego znajdującego się nad kabiną prysznica.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Łazienka dzieci miała być wesoła ale nie infantylna. Architekci i inwestorzy chcieli, aby dzieci za jakiś czas czuli się w niej nadal dobrze.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

W bawialni dla dzieci dominuje ścianka do wspinania i trawersowania z dziuplami.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

W domu znalazał się równiez salon kapielowy, wyposażony w bieżnię pływacką obsadzoną w obudowie z drewna teak.

Przestrzeń salonu można otworzyć na dwa tarasy.

 

Salon kąpielowy. Projekt ADHD

Salon kąpielowy. Projekt ADHD

W garażu wyeksponowoano pamiątkowy rower.

Dom pod Lubartowem. Pracownia ADHD

Projekt:  Pracownia projektowa ADHD

Realizacja: 2016

Zdjęcia: Pracownia projektowa ADHD

nominacja Plebiscyt Polskie Wnetrze 2016

Komentarze

Ilość komentarzy: 2

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Maciej 2016-11-25 11:43:38

Typowy przykład zmarnowanych pieniędzy. Wszystko zrobione na jedno kopyto. Wszędzie surowizna. Dom wygląda tak jakby inwestorowi zabrakło pieniędzy na dokończenie ścian i sufitów. Łazienka dla dzieci OK , ale pod warunkiem, że chcemy żeby dostały epilepsji lub przynajmniej oczopląsu. Gdzie tu niby jest przytulnie?? - jak piszecie przy którejś fotce. Na pewno za połowę tej kwoty można wybudować prawdziwy D O M, a nie \"zimny\", betonowy bunkier z ładnymi oknami. Wiadomo : są gusta i guś

4rx 2017-04-09 07:26:52

Wow, attractive site. Thnx ... http://bit.ly/2p7LTKb

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!