Klasycznie i nowocześnie

Klasycznie i nowocześnie

Mariaż starych wnętrz i nowej funkcji cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. I nic dziwnego – jeśli przeprowadzony jest z wyczuciem i szacunkiem dla oryginalnej tkanki architektonicznej, może dać efekty znacznie ciekawsze niż w przypadku zupełnie nowych obiektów. Ciekawym przykładem takie połączenia jest wpisanie nowej – biurowej funkcji w gregoriańskią kamienicę na londyńskim West Endzie. Autorami tej interwencji są architekci z pracowni SHH.

Pięciopiętrowa kamienica, którą zaadaptowano na siedzibę międzynarodowej kompanii okrętowej, była w opłakanym stanie, mimo że już wcześniej mieściły się w niej biura. Poprzedni użytkownicy nie dbali o jakość przestrzeni, nie szanując i nie wykorzystując walorów budynku. Projektanci z SHH postanowili przywrócić wnętrzom blask i elegancję. Klient z kolei oczekiwał czystej, uporządkowanej i funkcjonalnej przestrzeni. Łącząc potrzeby inwestora z własnymi planami, stworzyli wnętrza proste i doskonale odpowiadające swojej roli, wprowadzając przy tym dynamiczny kontrast między zastaną, klasyczną tkanką i elementami współczesnymi oraz nowoczesnym podejściem do kształtowania przestrzeni. Jak to w takich przypadkach bywa, znaczna część budżetu została przeznaczona na to, co niewidoczne, ale w nowoczesnym biurze konieczne – infrastrukturę techniczną, instalacje elektryczne, klimatyzację.

Wnętrza kamienicy poddane zostały gruntownej renowacji. Odrestaurowana została oryginalna, kamienna podłoga w holu i recepcji, a stare drzwi z nadprożami formie łuków zostały oczyszczone z kilku warstw farby, dzięki czemu odsłonięto oryginalne przeszklenia w eliptycznych ramach. Drzwi te są otwarte przez cały czas, raczej łącząc niż dzieląc poszczególne pomieszczenia. Z podłóg usunięto pozostałe po poprzednich użytkownikach plastikowe panele i zastąpiono je parkietem z drewna orzechowego ułożonym w jodełkę.
Biuro wyposażono nowoczesnymi meblami, z których większość została zaprojektowania indywidualnie przez SHH. Ukoronowaniem całego projektu jest potężny, wysoki na trzy kondygnacje żyrandol wiszący w duszy klatki schodowej.
Budynek został odnowiony także na zewnątrz. Pokryta kamieniem portlandzkim fasada została wyczyszczona z ponad dwustuletniego brudu, zainstalowano zewnętrzne oświetlenie, a także zaaranżowano otoczenie budynku. Projektantka ogrodów Kate Gould zaprojektowała umieszczone na elewacji i dachu budynku donice z zielenią.

Architekci: SHH
Zespół projektowy: Brendan Heath, Adam Woodward, Guy Matheson, Neil Hogan and Lisa Noren
Lokalizacja: Londyn
Realizacja: 2011

Fot: Alastair Level

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!