Biało na cegle - przebudowa Muzeum Architektury we Wrocławiu

Biało na cegle - przebudowa Muzeum Architektury we Wrocławiu

Zabytkowy kompleks Muzeum Architektury ma ograniczoną możliwość realizacji współczesnych potrzeb wystawienniczych. Jednocześnie wciąż jest to miejsce szczególne ze względu na klimat oraz fakt, iż wielu wrocławskich architektów tu właśnie rozpoczynało swoją karierę zawodową.

Pomimo zatem, iż pierwotnie zakres planowanych prac obejmować miał jedynie dostosowanie strefy wejściowej do potrzeb osób niepełnosprawnych, architekci zasugerowali, iż niezbędne jest podejście kompleksowe.

W ramach ograniczonego budżetu przygotowano ogólne założenia funkcjonalno-użytkowe. Jako priorytet przyjęto działania zmierzające do uporządkowania przestrzeni w celu uzyskania jej spójności estetycznej oraz stworzenia możliwie optymalnych warunków ekspozycyjnych.
Kolejne, równie ważne, zadanie polegało na wprowadzeniu nowego systemu oświetlenia sztucznego i kontroli oświetlenia naturalnego.

W pierwszym etapie przebudowano strefę wejściową, której nadano nowy, bardziej otwarty, niejako zapraszający wyraz. Strefę definiuje obecnie przede wszystkim mocna, minimalistyczna bryła zabudowy meblowej na jednej ze ścian z charakterystycznymi elementami systemu identyfikacji wizualnej.

W drugim etapie zmodernizowano nawy i prezbiterium dawnego kościoła. W celu zapewnienia neutralnej przestrzeni wszelkie interwencje architektoniczne ograniczono do prostych form i jednego, białego koloru bazowego.

Dla zapewnienia spójności wszystkich obszarów wystawowych, także tych nie objętych aktualnie pracami modernizacyjnymi, zaprojektowano dodatkowo system identyfikacji wizualnej i kierunkowej, zintegrowany ściśle z rozwiązaniami architektonicznymi. System scala estetycznie obszary muzeum o różnym wyrazie i poziomie zainwestowania oraz wprowadza wyraźne powiązania pomiędzy salami wystawienniczymi połączonymi wewnętrznym krużgankiem.

Projekt: Piotr Zybura, Iga Peruga
Współpraca: Aleksandra Górecka, Olga Horwat, Paweł Szyport, Marcin Tobiasz
Identyfikacja wizualna: Marian Misiak & ARCH_IT
Realizacja: 2015
Fot: ARCH_IT

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!