Jak zabezpieczyć drewnianą podłogę jednocześnie nadając jej szyku i elegancji? Sposób 2 - olej.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Zabezpieczanie drewnianych podłóg - lakier
Olej jako środek zabezpieczania parkietu zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. To produkt powstały na bazie naturalnych surowców i w przeciwieństwie do lakieru, nie tworzy powłoki na powierzchni posadzki, ale głęboko penetruje strukturę drewna, impregnując ją nawet do kilku milimetrów w głąb.
Nasycenie drewna olejem gwarantuje także jego większą stabilność co oznacza, że deska nie kurczy się ani nie rozpręża. Ze względu na swoje właściwości antystatyczne i antypoślizgowe drewno olejowane polecane jest jako wykończenie pomieszczeń wymagających bezpiecznej posadzki z dużym wskaźnikiem przyczepności. Olej zapobiega także wchłanianiu wody, wzmacniając dodatkowo strukturę drewna, wybierany jest więc często jako środek konserwujący do kuchni lub łazienek, które są miejscami silnie eksploatowanymi i narażonymi za zawilgocenie.
Dodatkowo, w przypadku poważniejszych uszkodzeń nie ma konieczności renowacji całego parkietu – wystarczy wyszlifowanie i ponowne zaolejowanie bruzdy. Pod względem wizualnym podłoga olejowana pozostaje bardziej naturalna, niż ta pokryta lakierem. Pozbawiona powłoki lakierniczej klepka zachowuje swoją oryginalną barwę i fakturę, pozostając w dotyku lekko chropowata lub delikatnie żłobiona. Olej nadaje drewnu łagodny, stonowany efekt matu lub satyny, polecany jest więc do wnętrz, które odznaczać się mają ciepłem i przytulnością. Co więcej, starannie konserwowany parkiet olejowy z biegiem lat zyskuje na szlachetności, uwypuklając autentyczną naturę drewna.
Źródło: Kaczkan
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Świetliste włókno to nowa technologia oparta na optycznej innowacji w...
czytajPrzełom dla śpiących na brzuchu. Na rynku pojawił się nowy...
czytajWybierając drzwi do salonu czy pokoju dziecka, decydujemy się najczęściej...
czytajMeble miejskie w przestrzeni zewnętrznej są tak samo ważne, jak...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz