W jaki sposób kolorystyka kuchni wpływa na nasz apetyt.
Psychologia kolorów jest dziedziną nauki bardzo bliską ludzkiemu podniebieniu. Nie tylko wizualna strona potraw, ale i barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, bezpośrednio wpływają na nasz poziom łaknienia. Apetyt szczególnie pobudzają kolory żółty i pomarańczowy, kojarzące się z ciepłem i orzeźwieniem. Najbardziej „apetyczną” barwą jest jednak czerwień, zwłaszcza w zestawieniu ze wspomnianą żółcią.
Posiłki dobrze spożywa się także w otoczeniu zieleni, przywodzącej na myśl świeżość i naturalność, oraz chłodzącej i czystej bieli. Burczenia w brzuchu nie spowoduje raczej natomiast kolor szary, czarny czy niebieski. Ten ostatni ma działanie uspokajające i relaksujące, nadaje się więc bardziej do pomieszczeń takich jak sypialnia.
Wprowadzanie do kuchni „apetycznych” barw nie musi oznaczać od razu konieczności malowania całych ścian. Dobrym rozwiązaniem są także meble w odpowiednich kolorach oraz różnego rodzaju dodatki w postaci zasłon, obrusów albo naczyń. Jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów, a dobry posiłek zachwyca nie tylko feerią smaków i zapachów, ale także kolorów. Warto więc pamiętać o tym, aby w kuchniach oraz jadalniach nigdy nie zabrakło optymizmu w postaci wielobarwnych dodatków.
Źródło: Jan Niezbędny
Fot: Tubądzin
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Projekt tej wanny jest efektem gry z zasadą symetrii. Dzięki...
czytajW czasie deszczu dzieci się nudzą – tak brzmią słowa...
czytajPodstawową funkcją ścianek działowych jest wydzielenie powierzchni poszczególnych pomieszczeń w...
czytajKomoda wykształciła się w połowie XVII wieku we Francji. Na...
czytaj
Ilość komentarzy: 0
Dodaj nowy komentarz