Dworzec z funkcją łaźni Shigeru Ban’a

Dworzec z funkcją łaźni Shigeru Ban’a

21 marca 2015 w Japonii odbyło się uroczyste otwarcie  dworca Kolejowego Onagawa. Budynek łączy dwie funkcje.  Z jednej strony jest to terminal z drugiej zaś  łaźnia publiczna. Obiekt ten został odbudowany po mającym miejsce w 2001 roku ogromnym tsunami, które nawiedziło ten region.

 Autorem projektu jest znany na całym świecie, zdobywca nagrody Pritzjera w 2014 roku Shigeru Ban.  Architekt specjalizuje się  przede wszystkim z projektowania tymczasowych schronień dla ofiar klęsk żywiołowych.

Budynek podzielony jest na dwie części. Jedną stanowi terminal, który umożliwia pasażerom wygodne oczekiwanie na transport. We wnętrzu dominuje jasne drewno. Duże okna wprowadzają do środka światło i optycznie powiększają przestrzeń.

Drugą część budynku stanowi łaźnia publiczna. Do tego projektu Shigeru Ban zaprosił pobliskich mieszkańców. Wszystko odbyło się w ramach integracji i odbudowy więzi po katastrofie.  Zadaniem lokalnej społeczności było stworzenie dwóch murali, które zdobią  łaźnię. Aranżacja wnętrza jest bardzo jasna i przejrzysta dzięki zastosowaniu białych płytek. Akcenty kolorystyczne w postaci niebieskich malunków ożywają pomieszczenie i nadają jej charakteru.

Elementem spajającym  całość jest  ażurowy dach, który z pewnością przyciąga uwagę.

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!