Resturacja jak drzewo

Resturacja jak drzewo

Położona w centrum Hanoi Restauracja Cheering to dzieło architektów z pracowni H&P architects. Celem projektu było stworzenie miejsca, które będzie pomostem między dawną i współczesną architekturą. Restauracja serwuje autentyczne dania kuchni wietnamskiej w samym sercu miasta. Inspiracją do powstania wnętrza restauracji były prastare drzewa, ich konstrukcja oraz nieregularne kształty. 

Restauracja podzielona jest na trzy części: wewnętrzną, zewnętrzną i kącik dla dzieci. Taki układ funkcjonalny zachęca do wejścia. Pozwala zachować równowagę między tym co się dziele w środku a tym co jest na zewnątrz.

Konstrukcja restauracji opiera się na stalowych elementach, które pozostały jeszcze po przedniej realizacji. Połączone ze sobą drewniane belki tworzą kratkę, która umożliwiaja właściwy przepływ powietrza. Szklany dach opiera się na czterech „filarach” składających się z prostopadle ułożonych do siebie belek, które rozszerzają się ku górze. Całość przypomina korzenie drzew.

Źródło: hpa.vn

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!