Projekt nowoczesnego wnętrza... z autem w roli głównej

Projekt nowoczesnego wnętrza... z autem w roli głównej

 

Studio OxL jest autorem pięknego projektu wnętrza loftu w Arnhem (Holandia). Elektryczny, sportowy samochód zajmuje centralne miejsce w pięknym, minimalistycznie zaprojektowanym, białym i błyszczącym salonie nowoczesnego apartamentu. Studio OxL zaaranżowało przestrzeń starego warsztatu stolarskiego do nowej – mieszkalnej – funkcji.

Studio-OxL_2

Studio-OxL_2

Projektanci z OxL zaadaptowali poindustrialne wnętrze starego warsztatu stolarskiego i stworzyli w nim nowoczesny apartament o łącznej powierzchni 210m2.

Bardzo ważnym elementem mieszkania jest przeszklone patio, które spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dostarcza również dużo światła dziennego do całej przestrzeni. Było to jedno z głównych założeń projektowych, które udało się spełnić dzięki zastosowaniu wysokich, potrójnie klejonych przesuwnych tafli szkła bezpiecznego. Również białe ściany i sufit oraz lśniąca podłoga potęgują wrażenie bardzo jasnego wnętrza.

Szklane patio spełnia jeszcze jedną funkcję – oddziela przestrzeń prywatną domowników od przestrzeni dostępnej dla gości. Po jednej stronie „szklanego boxa” znajdują się sypialnie, łazienka i atelier właściciela, a po drugiej – bliżej wejścia - olbrzymi salon, kuchnia... i miejsce parkingowe.

Studio-OxL_3

Studio-OxL_3

Studio-OxL_3

Studio-OxL_3

Szerokie drzwi garażowe otwierają się bezpośrednio na ulicę co umożliwiło stworzenie miejsca parkingowego dla samochodu elektrycznego... w salonie.

Jak twierdzą projektanci z OxL jest to doskonałe rozwiązanie w zatłoczonej dzielnicy w centrum Arnhem. Dodają również, że ze względu na brak produkcji spalin, piękny i nowoczesny samochód może stać się tak samo częścią wnętrza jak np. obraz, rzeźba czy designerski mebel.

W stu procentach zgadzam się z tą tezą tylko co począć z błotem z opon nawet najnowszego elektrycznego cacka opadającym na piękne epoksydowe i żywiczne posadzki?

Myślę jednak, że mimo wszystko takie rozwiązanie przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi motoryzacji.

Studio-OxL_6

Studio-OxL_6

Studio-OxL_1

Studio-OxL_1

Projekt wnętrza: Studio OxL

Lokalizacja: Arnhem, Holandia

Powierzchnia: 210m2

Zdjęcia: Irene Van Guin

Źródło: http://www.dezeen.com/2015/01/08/studio-oxl-carpenters-workshop-conversion-live-in-garage-arnhem-netherlands/

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!