Kolor we wnętrzu – ciekawa aranżacja biura  Apostrophy's

Kolor we wnętrzu – ciekawa aranżacja biura Apostrophy's

Architekci z biura projektowego Apostrophy's dokonali ciekawej przemiany swojego miejsca pracy w Bangkoku (Tajlandia). Wnętrze „apos2” zostało całkowicie przeprojektowane według zasady „jak najtaniej i jak najszybciej”, ale też funkcjonalnie, z klasą i z pomysłem – jak to na Apostrophy's przystało.

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

Aby ograniczyć koszty i czas remontu wykorzystali proste i tanie materiały budowlane takie jak sklejkę i kątowniki stalowe malowane na podstawowe kolory z palety RAL. Użycie tak nieskomplikowanej technologi umożliwia łatwe i szybkie przearanżowanie przestrzeni w przyszłości bez dodatkowych kosztów.

Projekt wnętrz biura „apos2” sprytnie wykorzystuje wpływ kolorów na psychikę i zachowanie człowieka. Jaskrawe i żywe kolory są istotą poszczególnych przestrzeni biura.

Na parterze wita nas nasycona i ostra czerwień, pierwsze piętro uspokaja chłodnym niebieskim, natomiast na drugim, a zarazem ostatnim poziomie króluje jaskrawy żółty. Poszczególne kondygnację łączą „optymistyczne” schody mieniące się wszystkimi kolorami tęczy. 

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , schemat biura

Wnętrze „czerwonego parteru” to przede wszystkim strefa wejściowa - przy drzwiach na dużej czerwonej ścianie wita klientów i pracowników sporych rozmiarów „apos2” neon. Pierwszy poziom spełnia funkcję recepcji, kawiarenki i poczekalni dla inwestorów.

Kolor czerwony został wykorzystany w aranżacji do uaktywnienia i pobudzenia zmysłów pracowników. Personel nie będzie potrzebował dużej ilości kawy bo czerwień przyśpiesza bicie serca i motywuje do działania.

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

Tak zmotywowany pracownik może iść dalej – na pierwsze piętro - spokojnie pracować. Pierwsza kondygnacja to biuro typu „open space” dla kreatywnych architektów i designerów z Apostrophy's. Biurka umieszczone są naprzeciw siebie co ma ułatwić komunikację i współpracę pracowników. Wykorzystany tutaj kolor niebieski uspokaja, łagodzi wzburzone myśli i ułatwia koncentrację. Człowiek otoczony niebieskimi przedmiotami łagodnieje i jest bardziej skłonny do twórczego myślenia co w tak kreatywnej dziedzinie jak architektura jest bardzo ważne.

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

Z niebieskiej - kolorowe schody prowadzą nas na ostatnią – żółtą kondygnację. Jest to miejsce spotkań i siedziba zarządu. Tutaj znajduje się sala zebrań, w której odbywają się „burze mózgów” owocujące niesamowitymi pomysłami. Mogą one się rodzić dzięki wszechobecnemu żółtemu kolorowi, który wzmaga kreatywność i zdolność kojarzenia. Osoba znajdująca się w „żółtym” wnętrzu czuje przypływ radości i sił witalnych.

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

Ważnym elementem całej przestrzeni biura „apos2” są motywujące cytaty – adekwatne do przestrzeni w jakiej są umieszczone.

Nie tylko kolory, wynagrodzenie i satysfakcja z pracy motywuje pracowników Apostrophy's do działania. Umieszczone na ścianach jakby odręcznie pisane strofy przypominają im, że tylko dzięki współpracy i wspólnemu działaniu osiągną sukces.

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

apostrophy’s biuro

apostrophy’s , Fot. Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri

Projekt: Apostrophy’s
Lokalizacja: Bangkok, Thailand
Powierzchnia: 176 m2
Zdjęcia: Ketsiree Wongwan, Sirichai leangvisutsiri 

Komentarze

Ilość komentarzy: 0

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!