Za siatką

Za siatką

Najważniejszym celem, jaki postawili sobie architekci z pracowni A1Architect projektując wnętrze mieszkania w Pradze, było stworzenie płynnej, pozbawionej granic przestrzeni. Zaokrąglone narożniki, przenikające się pomieszczenia, nawet balustrada schodów zastąpiona stalową siatką – wszystkie te elementy służą likwidacji fiyzycznych i wizualnych barier. 

Żeby podkreślić płynność przestrzeni, architekci zaokrąglili większość narożników i krawędzi ścian i sufitów, co nadało wnętrzu łagodny, 'miękki' charakter. Nawet klatka schodowa wspina się po zaokrąglonej linii. Żeby nie wprowadzać dodatkowych barier wizualnych, balustrada schodów i galerii na piętrze została wykonana ze stalowej siatki, dzięki czemu zapewnia bezpieczeństwo, pozostając jednocześnie niemal niewidoczną.

Ściana klatki schodowej zabudowana została podświetlanym, drewnianym regałem, którego półki przypominają układem ceglany mur. Ze szczególną uwagą architekci podeszli do wyboru materiałów. Główną ich cechą miały być haptyczność i naturalność. Lada w kuchni została wykonana z czarnego granitu, ściana za nią z białego marmuru, a pozostałe ściany pokryto szarym tynkiem. Większość drewnianych mebli, w tym orzechowy stół w jadalni, została zaprojektowana specjalnie dla tego wnętrza. Wyeksponowano również oryginalną, drewnianą konstrukcję.

Autorzy: A1Architects/ Lenka Křemenová, David Maštálka

Inwestor: prywatny
Powierzchnia: 220 m2

Projekt: 2010
Realizacja: 2011

Fot: David Maštálka / A1Architects
 

Fot: David Maštálka / A1Architects

Komentarze

Ilość komentarzy: 1

Dodaj zdjęcia do galeriiDodaj nowy komentarz

Dodaj nowy komentarz

Podaj kod z obrazka

*

Andrzej Goerst 2011-11-01 05:20:31

Nieznane pojęcie:
Z opisu wynika jednoznacznie, że granice mają jakąś przestrzeń. Gdzie można znaleźć więcej na temat cech granic, a w szczególności ich przestrzeń. Ilu wymiarowa jest ta przestrzeń, którą posiadają granice?

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do newslettera sztuka-wnętrza.pl!